Rejsen til Torneå


 

 

Den ekspedition, som det franske akademi efter et dekret fra Ludvig XV, sendte til polarcirklen i 1736 bestod foruden lederen, den franske matematikker og astronom de Maupertuis, af matematikkerne Camus og Clairaut, astronomen Monnier, tegneren Herbelot, sekretær Sommereux, abbed Outhier og den svenske professor Celcius.  Anders Hellant som var født i Lapland virkede som tolk. I Torneå mødte Maupertuis den svenske Løjtnant M. Duriez, som talte fransk og som var ivrig efter at hjælpe ekspeditionen. Desuden deltog 21 soldater og 5 tjenere.

 

Billede til venstre: Torneådalen. Klik her for at se en større udgave. 

 

Ekspeditionen drog afsted fra Paris 20 april 1736. Ni dage senere den 29 april nåede de til Dunkirk, hvor Celsius stødte til. Han kom fra London med en stor samling af instrumenter som var konstrueret specielt til formålet. Fra Dunkirk sejlede de (alle blev søsyge) over Helsingør og Hven til Stockholm, hvor de ankom den 21 maj. I Stockholm gjorde de ophold nogle dage, blandt andet var de til middag hos den svenske konge, som på det kraftigste frarådede dem at lægge ekspeditionen til den arktiske ødemark. Den sidste del af rejsen delte de sig i to hold, det ene rejste over land og det andet sejlede til Torneå, hvor de ankom den 19. juni 1936. 


De vendte tilbage til Frankrig den 10 Juni 1937, så opmålingen varede knap et år.

Efter ankomsten gik Maupertuis i gang med en første besigtigelse af området nord for Torneå.
Her fandt han et landskab med bjerge høje nok til at være synlige fra nabo tinderne, men lave nok til at bestige. Han opdagede også at floden der løb ud i Torneå fulgte meridianen langt tættere end vist på de kort de havde fået af den svenske konge. Alt i alt var stedet velegnet til opmålingen.Opmålingen blev foretaget ved at man udlagde et trekantsnet og opmålte det.

 

Klokketårnet i Torneå kirke blev valgt som det sydligste punkt i trekantsnettet. Langs floden blev udlagt ni stationer fra hvilke man kunne observere til de fleste af de andre. Trekantsnettet sluttede Kittisvaara i nord. (Se kortet overfor).

Ekspeditionen forlod Torneå i begyndelsen af juli. Pakket med proviant, telte og instrumenter, sejlede de i små både op ad Torneåfloden.
To måneder blev brugt til at klatre i bjerge, opbygge stationer, opmåle, tjekke og kalibrere instrumenter og foretage beregninger.

Det var en tur med store udfordringer. Maupertuis beskriver det således i La Figure de la terre:

 

"Vi skulle udføre opgaver, som ville være vanskelige selv i fremkommelige områder, i en ødemark af et næsten ubeboeligt landskab med uendelige skove, der strakte sig fra Torneå til Nordpolen. Der var kun

 to måder at trænge gennem denne ødemark, og vi måtte bruge dem begge: den ene var at sejle på en flod fuld af vandfald, den anden var at krydse tætte skove eller dybe sumpe til fods. Hvis det lykkedes os at trænge gennem dette landskab var det nødvendigt , efter den hårdeste vandring, at bestige stejle bjerge og rydde deres toppe for træer som ødelagde udsynet. Det var nødvendigt at leve i denne ødemark af det dårligste mad, udsat for insekter så ondartede at de fik Lapperne og deres rensdyr til at forlade området om sommeren".

 

Den franske abbed Outhier har beskrevet ekspeditionen i en dagbog: Juornal d´un voyage au nord en 1736 & 1737. Paris 1744. Dagbogen er oversat til svensk: Journal från en resa i Norden år 1736-1737. Luleå 1982.

Nedenfor er nogle udpluk fra dagbogen med omtale af de ni stationer. 

 

(billeder er fra http://www.rovaniemi.fi/lapinkavijat/maupertuis/index_sv.html:)

 

Klokketårnet ved Torneå Kirke, 2 september.


Klokketårnet var den sydligste station. Herfra var der et godt sigte til toppen af Nivavaara og Kaakavaara hvortil de første sigter blev taget den 2 september 1736:
Søndag den anden var det klart vejr og meget fint til at måle de første vinkler…..
… For at lave vore observationer i fred gik hr. Celsius til kirken straks efter gudstjenesten og lukkede sig selv ind i kirketårnet. Hr. Maupertuis og jeg selv forestillede at gå en tur og gik op i klokketårnet hvor hr. Celsius, ventede på os. Vi havde sat kvadranten op nogle dage tidligere og vi havde tid nok til at fuldføre vore observationer inden aftengudstjenesten.

 

 

Nivavaara, 7 juli.


Fra toppen af Nivavaara kunne man se Klokketårnet i Torneå Kirke, toppen af Kaakamavaara, Horilankero, Avasaksa og Huitaperi.
Mandag den niende fik jeg soldaterne til at bringe mig stammer, som de fældede på bjergsiden: Jeg stillede dem skråt mod klippen, som var lodret, og omkring ni til ti fod høj.På bunden var der et stort klippefremspring som var lige og vandret, det tjente som gulv og seng i det kammer som jeg lavede at disse træer.
På toppen byggede man en pyramide af afbarkede træer som blev fæstnede i toppen. Pyramiden kunne bruges både som sigte station og som observatoirum.

 

 

 

Avasaaksa, 8 juli.


Avasaksabjerget ligger i den tættest befolkede del af floden; flodbredden er mod syd i en afstand af 12 til 15 mil ekstrem bred og giver det bedste sted vi kunne ønske for en fremragende base, hvis endepunkter er synlige fra Cuitaperi og Avasaxa. Denne basislinje kunne kun blive målt om vinteren over isen.

 

 

 

Horilankero, 9 Juli.


Da vi kom tilbage fra kirke, fortalte man at skovene ved Horrilankero brændte; det viste sig at være sandt: efter aftensmaden så vi fra toppen af Avasaxa røg fra ilden; den forhindrede os at observere vinkler selv fra endepunkterne på basislinjen, eller at se Horrilankero…
…mandag den tyvende var røgen stadigvæk tyk.
Stationen nedbrændte, men heldigvis havde man markeret dens position. Den blev genopbygget på samme sted den 21-22 juli.

 

 

Huitaperi, 10 juli.


Efter at have holdt pause og drukket noget mælk, gik vi videre klokken ti. Vi fortsatte i en båd tre mil hvorefter vi forlod floden for at krydse skov og klipperne mellem floden og vort mødested i Cuitaperi, som vi først nåede søndag morgen den femtende klokken tre.

Huitperi var et ubevokset højdedrag hvorfra der var et godt udsyn til Torneå og de allerede udlagte stationer.

 

 

Pullinki, 18 juli.


Myggene plagede os her mere end noget sted tidligere. Foruden disse, var luften fuld af ekstremt små fluer, hvis stik blødte.For at kunne spise vort brød, vi havde ikke andet, var vi nødt til meget hurtigt at få hånden ind under det slør som dækkede vort ansigt; uden denne beskyttelse ville vi have været dækket med blod fra deres stik og have slugt lige så mange af dem som brødkrummer.

 

 

Kittisvaara, 1 august.


Den første besluttede vi derfor at lave et signal på det højeste punkt på Kittis; vi besluttede at fælde alle de træer som hindrede synet fra signalet til Pullingi…
…i huset i Saukola ville vi have været meget nærmere Kittis; men det tilhørte en fattig mand som ikke havde et eneste værelse ledigt til os. Camus købte hytten, brækkede det ned og bar alle stykker til bjærget, hvor det blev samlet til et observatorium hvor vi kunne placere sekstanten, og måle distancen fra nogle stjerner til zenit.
Det var ikke muligt at se stationen i Horrilankero, for at gøre sinaglet mere synligt måtte man flække træstammerne og stile dem med den hvide side udad.

 

 

Niemivaara, 8-11 August.


Det var svært at nå hertil fra Kittisvaara. Vejen var overgroet med dyb mos og faldne træer.
Stedet var meget smukt. Maupertuis beskriver det sådan:
De smukke søer som omgav bjergene, og mange vanskeligheder vi måtte overkomme for at komme derhen, gav det et indtryk af en fortryllet Ø i et romantisk eventyr….… Vi var blevet bange efter at have hørt historier og jagende bjørne på stedet, men så ingen. Det gav snarere indtryk af et hjemsted for trolde og skytsengle.

 

 

Kaakamavaara, 4 september.


Rejsen til Toppen af Kaakamavaara tog otte timer selv om afstanden kun var omkring 15 km. Toppen var bar og fuld af klippefremspring.
Det var krævede 8 medhjælpere til på skift at bære den to fods store kavdrant op på toppen.
Det var her de rejsede fik deres første virkelige møde med Laplands natur og de vanskeligheder som rejsen ville byde på.Toppen af Kaakamavaara var fyldt med kampesten og de måtte tænde et stort bål for at holde myggene væk.

 

 

 

Luppiovaara og Poili - Torni december 1736.


Luppiovaara og Poilitorni er de to endestationer på basislinjen, afstanden er ca.14.5 km.
Linjen blev valgt fordi den ligger over en fjord der hele vinteren er isbelagt. Linjen blev målt af to hold med otte granrafter på 30 fod.
Så snart vi ankom til den nordlige grænse af basislinjen, mellem klokken ti og elleve, samledes vi for at begynde præcis i stationens centrum, og gik på isen udfor bredden nogle få toises afstand fra stationen. Vi delte os i to hold, hver bestående af 4 målere….…vi havde allerede målt 700 toises klokken halv tre, da natten kom. Denne dag var ekstrem kold, termometeret var på -180. Da vi kom tilbage til basen drak hr. Monnier noget brandy af en sølvkop og hans tunge klæbede fast på en sådan måde at det rev huden af.

 

 

I løbet af efteråret blev dagene kortere og kortere. Ekspeditionen tilbragte vinteren i Torneå, en by med ca.70 huse. Her brugte man tiden på at skrive breve og artikler hjem til paris, foretage beregninger baseret på sommerens observationer. Maupertuis opdagede at de havde glemt en enkelt højdemåling af bjerget ved Avasaaksa. I et mere fremkommeligt land, skriver Maupertuis, ville det ikke have været nogen sag at vende tilbage og foretage opmålingen, men i den arktiske vinter var det et virkeligt eventyr at vende tilbage. Hvis man kan forstille sig bjerge med klipper dækket med uhyrlige mængder sne, som også dækker kløfterne mellem dem, vil man næppe tro det muligt af forcere dem. Maupertuis beskriver den oprivende tur til bjerget på en slæde trukket af rensdyr. Turen skete uden uheld og opmålingen belv gennemført.

I begyndelsen af juni var opmålingen færdig og forberedelserne til hjemturen til Stockholm begyndte. Kort tid efter at de havde lettet anker blev det storm og skibet tog vand ind og gik på grund. Heldigvis blev alle instrumenterne og optegnelserne reddet. Den 11 juli nåede de Stockholm.
Den 21 august sluttede ekspeditionen med et besøg i Versailles hvor de gav kongen en redegørelse om turens forløb.

Ekspeditionen vakte stor opsigt i 1700-tallet. siden er sat to mindesmærker over ekspeditionen. En skulptur, ved Torneå Kirke, som symboliserer trekantsnettet og pyramide ved Kittes, der symboliserer stationerne: